Μηλιές – Βυζίτσα

Η διαδρομή Μηλιές – Βυζίτσα από το Σ.Σ. Μηλιών είναι μια σύντομη και πολύ όμορφη πορεία, που κινείται σε καλντερίμι και σε χωμάτινο μονοπάτι, κάτω απο τη σκιά των καρυδιών, των μηλιών και των καστανιών.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Μηλιών είναι ένα από τα ομορφότερα κτηριακά συγκροτήματα του Πηλίου. Η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής, ανάμεσα στο Βόλο και τα Λεχώνια, ξεκίνησε το 1896, ενώ το τμήμα μέχρι τις Μηλιές τέθηκε σε λειτουργία το 1903. Η υψηλή αισθητική και η λιτότητα με την οποία συνέθεσε ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο τα κτίσματα είναι ορατή σε όλα τα έργα της γραμμής, όπως οι καλαίσθητοι τοίχοι αντιστήριξης και τα πολύτοξα πέτρινα γεφύρια, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η γέφυρα του χειμάρρου Βρύχωνα, που αποτελεί την πρώτη γέφυρα της χώρας με οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το δρομολόγιο που εκτελείται σήμερα είναι το Άνω Λεχώνια – Άνω Γατζέα – Αγία Τριάδα- Άγιος Αθανάσιος Πινακάτων – Αργυραίικα – Μηλιές. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που θέλουν να νοιώσουν τη μαγεία της Πηλιορείτικης φύσης και να θαυμάσουν την αρμονική παρέμβαση στο φυσικό στοιχείο.

Στον τερματικό χώρο των Μηλιών μπορούμε να δούμε την πλατφόρμα αναστροφής της μηχανής και να απολαύσουμε την νοσταλγική ατμόσφαιρα του παλιού σταθμού κάτω από τη σκιά των πανύψηλων πλατάνων και δίπλα στη πολύβουη ρεματιά και τις πηγές.

Δυσκολία

Εύκολη

Μήκος

Μήκος 

2,30 km

Ανάβαση

250 m

Κατάβαση

140 m

Διάρκεια

0:40

Πλοήγηση

 Αφετηρία

Μηλιές ➜

 Προορισμός

Βυζίτσα ➜

Tips

  • Η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με την πορεία Μηλιές – Σιδ. Σταθμός Μηλιών – Σπηλαιοεκκλησιά Ταξιαρχών – Σπηλιά Χείρωνα – Βυζίτσα, συνθέτοντας μια ωραία κυκλική πορεία με αφετηρία το σταθμό των Μηλέων.

Επισημάνσεις

  • Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα (01/01/2021)

Βυζίτσα – Πινακάτες

Μηλιές – Τσαγκαράδα