Χάνια – Αλικόπετρα

Η διαδρομή Χάνια-Αλικόπετρα περνά μπροστά από το σανατόριο Καραμάνη, μεγάλο συγκρότημα κτηρίων που κατασκευάστηκαν το 1909 και λειτούργησαν μέχρι το 1963. Ο Γεώργιος Καραμάνης, καταξιωμένος φυματιολόγος, αναγνώρισε την αξία του γλυκού κλίματος της ορεινής ζώνης του Πηλίου και την ψυχική αγαλλίαση που προσφέρει η τοποθεσία με τη θέα στη θάλασσα. Ετσι, μετά τις σπουδές του γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δράκεια, με όραμα να δημιουργήσει ένα πρότυπο θεραπευτήριο με ιατρικές υποδομές πολύ υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με ελβετικές προδιαγραφές. Το συγκρότητημα είναι σήμερα ερειπωμένο.

Η διαδρομή Χάνια-Αλικόπετρα μέσω Σανατορίου Καραμάνη μπορεί να αποτελέσει σκέλος μιας κυκλικής διαδρομής με κόμβους την Αλικόπετρα και τα Χάνια (δηλαδή Αλικόπετρα – Παλιά Χάνια – Χάνια – Σανατόριο Καραμάνη – Αλικόπετρα), με την παρούσα διαδρομή να αποτελεί ενδεχομένως την κατάβαση, καθώς προσφέρει ωραία θέα. Μια δυνατή ομάδα μπορεί να προεκτείνει το περπάτημε μέχρι την Πορταριά (κυκλική διαδρομή Πορταριά – Αλικόπετρα – Παλιά Χάνια – Χάνια – Σανατόριο Καραμάνη – Αλικόπετρα – Πορταριά), όπου το σκέλος Πορταριά – Αλικόπετρα θα επαναληφθεί.

Δυσκολία

Εύκολη

Μήκος

Μήκος 

4,9 km

Ανάβαση

370 m

Κατάβαση

150 m

Διάρκεια

1:55

Πλοήγηση

 Αφετηρία

Χάνια ➜

 Προορισμός

Αλικόπετρα ➜

Tips

  • Η διαδρομή αποτελεί τμήμα της σημαντικής σύνδεσης ανάμεσα στη λεκάνη του Βόλου με τα Χάνια και από εκεί με την αγροτική περιοχή της Ζαγοράς.
  • Η διαδρομή διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες πορείες του Κεντρικού Πηλίου, καθώς κινείται στην ψηλότερη υψομετρικά ζώνη της ενότητας, στα 1150 μ.
  • Είναι η μόνη πορεία του Κεντρικού Πηλίου όπου συναντάμε δασικά είδη μεγαλύτερων υψομέτρων, όπως την οξιά και τη μαύρη πεύκη.
  • Το μεγαλύτερο μέρος της πορείας εκτυλίσσεται υπό τη σκιά ψηλού δάσους.
  • Από διάκενα του δάσους μπορεί κανείς να αγναντέψει τον Παγασητικό.
  • Η κλίση των μονοπατιών είναι σταθερά κατηφορική, χωρίς καμία δυσκολία.

Επισημάνσεις

  • Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα (01/01/2021)

Πορταριά – Αλικόπετρα

Χάνια – Μακρυράχη